Dalende aandelenbeurzen, groeiende bedrijfsschulden en een forse uitstroom van kapitaal. Het zijn de drie belangrijkste uitdagingen waar China momenteel mee kampt. Steeds meer experts waarschuwen dat een harde landing van de economie onvermijdelijk is. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Zo zijn de analisten van Bank of America een andere mening toegedaan. Zij stellen dat “China niet de oorzaak zal zijn van een nieuwe mondiale recessie”. Dat blijkt uit een rapport waarin de zakenbank antwoord geeft op 34 vragen over de tweede economie van de wereld. BoA concludeert dat Peking een harde landing zal vermijden, omdat de regering in staat is om de economie standvastig te blijven leiden in roerige tijden. Weliswaar zal de afkoeling van de economie het vertrouwen van beleggers verminderen, maar de afname van de handel zal niet leiden tot een wereldwijde recessie. “Wij verwachten niet dat de afkoeling van de economie ingrijpende gevolgen zal hebben voor de Westerse economieën. Wel zullen sommige landen harder getroffen worden dan andere,” zo schrijft Michael Hanson, topeconoom bij BoA, in het rapport. Zo zal Zuid-Korea flink minder kunnen exporteren dan voorheen, en de meeste commodity-landen zullen nog meer pijn moeten doorstaan vanwege de transitie naar een service-economie.
Geen recessie
In hun rapport wijzen de analisten erop, dat zowel de Amerikaanse als de Europese economieën geen grote krimp ondergingen tijdens de Aziëcrisis in 1997-1998. “China is weliswaar groter dan de groep crisislanden toentertijd, maar het draait niet om de grootte van de regio die een economisch schok ondergaat. Het gaat om de grootte en de details van de schok zélf,” zo legt Hanson uit. “De schok die we nu meemaken kan makkelijker worden weerstaan, zonder grote complicaties.”
Optimistische kijk
Het is een optimistische kijk op de uitdagingen waar China momenteel voor staat. Er zijn veel experts, zoals George Soros en Willem Buiter, die deze deze positieve outlook niet delen. Maar de analisten van BoA zijn duidelijk in hun conclusie: “Wij denken dat de groei in China hetzelfde tempo zal aanhouden als in 2015 en we verwachten dat de regering een harde landing zal vermijden.”
>> Bekijk hier ons Groeimarkten rapport <<