De markten hadden verwacht dat de Bank of England de rentes lichtjes zou gaan verhogen gezien de stijgende inflatie, echter is niets minder waar. De Engelse centrale bank heeft laten weten om voorlopig nog niets te wijzigen aan het rentebeleid en de situatie inzake de inflatie af te wachten. De onverwachte zet geeft Europese aandelen extra wind in de zeilen.  

Een verrassende wending bij de Bank of England. Men had verwacht dat de centrale bank de rentes lichtjes zou verhogen gezien de stijgende inflatie, echter besloten bestuursleden om daar nog eventjes mee te wachten en dus de rentes ongewijzigd te laten. Verschillende Europese beursindexen gingen fors hoger door het positieve nieuws.

In aanloop van de bijeenkomst van de BoE reageerden de markten eerder zenuwachtig omdat men vreesde voor een renteverhoging. Gezien men de stap nu niet heeft gezet, verwachten marktkenners dat dit wel zal gebeuren tijdens hun volgende bijeenkomst in december.

The Committee judges that, provided the incoming data, particularly on the labour market, are broadly in line with the central projections in the November Monetary Policy Report, it will be necessary over coming months to increase Bank Rate in order to return CPI inflation sustainably to the 2% target.

Inflatie

De Britse inflatie vertraagde onverwachts in september en steeg met 3,1 procent op jaarbasis. Maar analisten verwachten dat dit van korte duur zal zijn. De jaarlijkse stijging van 3,2 procent in augustus was de grootste stijging sinds het begin van de registratie in 1997 en overtrof ruimschoots de doelstelling van 2 procent van de centrale bank.

De Bank of England verwacht dat de inflatie zal toenemen naar 5 procent tegen de lente volgend jaar alvorens terug te zakken naar 2 procent eind 2023. Dat zou te maken hebben met het herstel van de wereldeconomie en de stijgende olie- en gasprijzen. Het Britse bbp groeide in augustus met 0,4 procent na een onverwachte krimp van 0,1 procent in juli.

Bronnen: Ellioth Smith – CNBC

Foto: Pxfuel

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>