Ondanks de sterk stijgende olieprijzen gaat de OPEC de verhogingen van de olieproductie niet versnellen. Hiermee geeft de alliantie geen gehoor aan oproepen van de Amerikaanse president Biden om meer te doen om de snel stijgende energieprijzen, die de inflatie aanwakkeren, te beteugelen.

De ministers van Energie van de belangrijkste olie- en gasproducenten, waaronder Saudi-Arabië en Rusland, hebben donderdag tijdens een virtuele meeting besloten vast te houden aan hun plan om de productie geleidelijk te verhogen. De coalitie zei in een verklaring dat ze de productie in december met slechts 400 000 vaten per dag zal verhogen.

Caution is key

Ondanks de veelvuldige verzoeken van grote olieverbruikers als de Verenigde Staten, India en Japan verhoogt de OPEC het productieniveau dus niet fors. Alexander Novak, Russisch minister van Energie, verklaarde dat de alliantie dit doet uit voorzichtigheid omdat de vooruitzichten voor de vraag nog steeds onzeker zijn.

De minister vervolgde dat dit onderstreept dat de wereldwijde vraag naar olie nog steeds onder druk staat van de deltavariant en als gevolg van de diverse beperkingen en Covid-19 maatregelen in sommige landen.

Bron: CNN
Foto: iStock