De Bank of England heeft er geen goed oog in voor de economische vooruitzichten voor dit jaar. De reden hiervoor is uiteraard niet ver te zoeken. Voorzitter Mark Carney steekt de schuld op de onzekerheden inzake de Brexit en de groeivertraging van de wereldeconomie. Hij verwacht zelfs dat het Verenigd Koninkrijk het slechts jaar gaat ondergaan sinds het jaar 2009.

Met nog maar amper 50 dagen te gaan tot de uitvoering van de Brexit, heeft het negenkoppige comité van de Bank of England (BOE) beslist om de rente onveranderd te laten op 0.75 procent. Waarom geen renteverhoging? De Brexit strooit roet in het eten en de wereldeconomie gaat er op achteruit.

U.K. economic growth slowed in late 2018 and appears to have weakened further in early 2019. This slowdown mainly reflects softer activity abroad and the greater effects from Brexit uncertainties at home.

De BOE heeft de vooruitzichten voor de economische groei sterk verlaagd gezien de onzekerheden over de Brexit en de slabakkende wereldeconomie. Ze verwachten een groei van 1,2 procent ion 2019, dat cijfer was vorig jaar in november nog 1,7 procent. Een downgrade met 0,5 procent.

Brexit of niet?

Carney is niet geheel pessimistisch, hij blijft ook wel positief en zei dat, als er een goede deal komt tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, dan kunnen de vooruitzichten opnieuw aangepast worden. Nu… een goede deal tussen het VK en de Europese Unie is een utopie.

We weten overigens niet eens of de Brexit effectief zal doorgaan. Er gaan immens veel stemmen op om een tweede referendum te houden in de hoop de Brexit volledig af te wenden en het Verenigd Koninkrijk alsnog in de Europese Unie te houden. De toekomst van de Britse economie is onzeker.

Bronnen: CNBC

Foto: Public Domain Pictures