Meer dan de helft van de beursgenoteerde bedrijven, die een plek bezitten binnen de S&P 500 index, is inmiddels met winstcijfers gekomen. Uiteraard zijn er altijd tegenvallers en meevallers op te noemen. Het algehele plaatje ziet er in ieder geval redelijk goed uit. Zeker in vergelijking met de verwachtingen van analisten.

Bedrijven worden op dit moment geconfronteerd met een zwakkere groei van de wereldeconomie en politieke onzekerheid. Dat was ook een van de redenen dat de analisten wat huiverig waren over het huidige cijferseizoen. Als gevolg daarvan hebben tal van analisten tijdens de afgelopen maanden hun verwachtingen naar beneden toe bijgesteld. Nu blijkt dat de meeste analisten te pessimistisch gestemd waren.

Winstcijfers vallen erg mee

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van FactSet, is te zien dat 70% van de beursgenoteerde bedrijven (S&P 500 index), dat met haar winstcijfers is gekomen, boven de verwachtingen van analisten presteert. Met name de bedrijven die actief zijn binnen de informatietechnologie-, industrie- en gezondheidssector weten in positieve zin te verrassen.

Op de tweede staafgrafiek, wederom afkomstig van FactSet, is te zien dat de meeste sectoren het tot nu toe beter weten te doen dan de verwachtingen van de analisten. Met name de winstcijfers uit de energiesector zien er aanzienlijk beter uit dan de verwachtingen van analisten.