De Chinese economie groeide tijdens het eerste kwartaal beter dan verwacht. Allerlei grote financiële instellingen hadden dit niet zien aankomen en stellen nu hun vooruitzichten voor de Chinese economie bij, ze voorspellen namelijk dat de Chinese economie ook tijdens het tweede kwartaal gaat groeien. Het plaatje voor China ziet er dus plots beter uit.

Een beter dan verwachte economische groei, China verrast alweer. Economen hadden dit niet zien aankomen en dus verhogen de banken hun vooruitzichten van de Chinese economie. Financiële instellingen zoals Barclays, ING en Citi verwachten dat de Chinese economie ook de komende maanden beter gaat presteren dan initieel werd gedacht.

Beter dan verwacht

De Chinese overheid kondigde woensdag aan dat het bbp met 6,4 procent is gestegen tijdens de eerste drie maanden van dit jaar. Dat is 0,1 procent hoger dan wat analisten hadden voorspeld.

Dit cijfer werd nauwgezet opgevolgd omdat de financiële markten erg benieuwd waren naar de effecten van de stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid. Barclays, ING en Citi zijn alvast positief over deze ontwikkeling. Citi verwacht zelfs een groeicijfer van 6,6 procent in plaats van hun eerste voorspelling van 6,2 procent, hiermee maken ze een bocht van 180 graden.

Our new baseline scenario is that a framework trade deal between the U.S. and China will be reached in the second quarter and it will lift most, if not all, existing punitive tariffs.

De Nederlands bank ING ging eerder uit van 6,3 procent maar past deze nu ook aan naar 6,5 procent. Zij verwachten dat de stimulus en de ontwikkeling van het 5G netwerk de groeimotor draaiende zullen houden de komende kwartalen. Iris Pang, analist bij ING, zei dat ze verwacht dat deze trend zich nog het hele jaar kan doorzetten als er niets drastisch verandert.

Het valt nog af te wachten in hoeverre de Chinese overheid de economie kan doen laten groeien door middel van hun maatregelen. Meer nieuws over de handelsoorlog met de Verenigde Staten is er niet, maar er wordt toch verwacht dat het geschil dit jaar nog verholpen zal worden.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixabay