De olieprijs steeg deze week hard nadat van drones grote productiefaciliteiten in Saoedi Arabië aanvielen. President Donald Trump stelde al klaar te zijn voor vergeldingsacties, en dat zou de olieprijs nog hoger kunnen sturen. Althans dat gelooft Amarpreet Singh, energieanalist bij Barclays.

Maar ook al loopt het niet uit tot een nieuw conflict, kan de olieprijs stijgen volgens de analist. Want wanneer de huidige onrust aanhoudt, zonder militair ingrijpen, dan voorziet Singh een olieprijs van 75 dollar voor een vat Brent.

Wanneer het toch tot militaire actie komt, dan zal een vat Brent voor 85 dollar worden verhandeld, gelooft Singh. Momenteel wordt een vat van de internationale benchmark verhandeld voor 67,29 dollar.

Markt prijst flink risico in

Door de aanvallen is zo’n 5 procent van de wereldproductie weggevallen. Toch betekent dat geen ramp, want landen hebben ook nog grote oliereserves. Daarnaast is Saoedi Arabië niet de grootste olieproducent. Dat was in 2018 de Verenigde Staten, die er met kop en schouders bovenuit stak.

Singh stelt dan ook dat de markt momenteel nog meer risico in de prijs verwerkt. Zelfs zo veel, dat we nog nooit hebben gezien.

Wat de markt momenteel prijst, is een geopolitieke risicopremie. En dat is op deze schaal nog nooit eerder voorgekomen. Want zoiets als Saoedische bevoorrading is echt nog nooit gebeurd, zelfs niet tijdens de Golfoorlog.

Maar ondanks het risico dat al in de prijs zit, ziet de analist de prijs nog makkelijk door stijgen.

Bron: CNBC

Foto: iStock