De Britse zakenbank Barclays heeft zijn jaarrapport gepubliceerd en het is er eentje om in te kaderen. De bank wist in 2021 vier keer meer nettowinst te halen dan in 2020. Met een bedrag van 8,67 miljard dollar overtrof het ruimschoots de verwachtingen van de analisten. Ook voor dit jaar verwacht de zakenbank wederom sterke resultaten.

Het gaat de bankensector voor de wind, niet alleen in de Verenigde Staten maar ook in het Verenigd Koninkrijk. Zakenbank Barclays wist vorig jaar een nettowinst van 8,67 miljard dollar (6,38 miljard pond) te halen. Dat is het viervoud van de nettowinst in 2020. Analisten zijn positief verrast vermits zij ‘slechts’ een nettowinst van 5,75 miljard pond hadden voorspeld.

In het jaar 2020 bedroeg de nettowinst 1,53 miljard pond met een pover vierde kwartaal van 220 miljoen pond nettowinst. Dat was natuurlijk ook uitzonderlijk gezien de coronapandemie en de lockdowns in het Verenigd Koninkrijk. Het vierde kwartaal van 2021 was evenzeer turbulent. CEO Jes Staley werd gedwongen een stapje opzij te zetten in november wegens een onderzoek naar zijn relatie met wijlen Jeffrey Epstein.

Strategie

Voormalig CEO Staley wist echter na de resultaten van het derde kwartaal vorig jaar al te melden dat de resultaten voor het gehele jaar ‘indrukwekkend’ zouden zijn. Vooral de verhoogde bedrijfsinvesteringen deden de winstgevendheid van de zakenbank fors stijgen. C.S. Venkatakrishnan is de nieuwe CEO, hij begeleidde de jaarcijfers met de vermelding dat dit het resultaat is van hun strategisch plan dat in 2016 werd uitgestippeld.

I am proud that we have delivered this resilient performance while continuing to support our clients and customers through another year of COVID-19 related challenges.

De sterke cijfers stellen de zakenbank in staat om hun aandeelhouders te belonen alsook hun positie te versterken. Het dividend wordt aangedikt met 2,5 miljard pond en er zal 1,5 miljard pond gebruikt worden om eigen aandelen in te kopen. Ook voor dit jaar verwacht men sterke resultaten, hoewel de situatie met Rusland roet in het eten kan strooien.

Bronnen: Elliot Smith – CNBC

Foto: GroupEditor – WikimediaCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>