De aandelenmarkten zijn nu al twee maanden aan het stijgen nadat ze een ontzettend grote opdoffer hebben gekregen eind februari. Maar hoe moeten we dit nu interpreteren? Is dit simpelweg een rally in een ‘bear market’ of is er een nieuwe stier op het toneel verschenen? De waarheid ligt ergens middenin want dit scenario is eigenlijk nooit eerder voorgekomen.

Wie twee maanden geleden was ingestapt op de beurzen, zal nu ongetwijfeld aardig wat rendement hebben op zijn beleggingen. Na een harde daling eind februari, zijn aandelen wereldwijd opnieuw flink aan het herstellen omwille van het feit dat we COVID-19 onder controle aan het krijgen zijn en landen hun economieën geleidelijk aan het heropstarten zijn.

Maar hoe moeten deze herstelperiode nu bestempelen? Is het slechts een rally in een ‘bear market’ of is er een nieuwe stier present? Marktkenners en economen hebben er ook het raden naar omdat we eigenlijk nog nooit in zulke situatie hebben gezeten. Investeerders hebben echter wel al hun mening gevormd. Volgens een enquête noemt 70% dit een ‘bear market rally’.

Met andere woorden, ze denken dat het slechts een heropleving is binnen een negatieve markt en dat de stijging niet maandenlang zal blijven duren. Ook zakenbank Citigroup denkt dat de huidige rally tijdelijk is en dus er geen sprake is van een nieuwe ‘bull run’.

Vraagteken

Maar aan de ‘positieve’ kant, dit is geen typische ‘bear market’. In normale omstandigheden glijden de beurzen geleidelijk aan van een stierenmarkt in een ‘bear market’ maar deze keer was het net als een soort van guillotine, op heel korte tijd een harde daling op alle aandelenmarkten. Dus wat het precies is, is voorlopig nog één groot vraagteken.

Het is goed om te weten wat investeerders ervan denken want zij bepalen het beurssentiment. Maar de markten hebben echter aangetoond dat ze bestand zijn tegen grote schokken maar ook dat er nog veel bewezen moet worden om de rally in stand te houden. Time will tell.

Bronnen: CNBC

Foto: OTA Photos – Flickr – CC BY-SA 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>