De bedrijfsactiviteit in de eurozone liet in juli de sterkste groei in 15 jaar optekenen. Steeds meer beperkingen worden opgeheven en een versnelde vaccinatiecampagne blaast de overheersende dienstensector in de eurozone nieuw leven in.

De Purchasing Managers’ Index (PMI) van IHS Market, die als een goede graadmeter voor de economische gezondheid wordt beschouwd, is vorige maand van 59,5 in juni tot 60,2 gestegen. Dit is het hoogste niveau sinds juni 2006 en ligt ruim boven de grens van 50 die groei van krimp scheidt.

De dienstenactiviteit is Duitsland, Europa’s grootste economie, groeide in een recordtempo. In Frankrijk, de op één na grootste economie van het blok, bleef de groei op een hoog niveau maar daalde wel iets meer dan aanvankelijk gedacht. De dienstensector in Italië groeide in juni dan weer het sterkst in 14 jaar tijd.

Inflatie en deltavariant

De bedrijfsactiviteit in de verwerkende industrie is eveneens in hoog tempo blijven toenemen, zo bleek uit een andere enquête. Ondanks de sterke groei van de bedrijfsactiviteit stegen de inputprijzen in het snelste tempo in meer dan twee decennia. Verstoringen in de toeleveringsketen en tekorten aan arbeidskrachten deden de prijzen fors stijgen. Deze zaken dreven de index van de inputprijzen tot de hoogste stand sinds het begin van de enquête in juni 1997.

Er was echter wel nog een grote bezorgdheid over de verspreiding van de deltavariant in de regio. Volgens een opiniepeiling van Reuters worden nieuwe Covid-19 varianten als het grootste risico voor de economische vooruitzichten van de Europese Unie beschouwd.

Katharina Koenz van Oxford Economics besluit:

Voor de dienstensector is het cruciaal om het hoge vaccinatietempo te handhaven om de verspreiding van de deltavariant te beperken.

Bron: CNBC

Foto: iStock