De bedrijfswinsten zitten al jaren in de lift. De meeste bedrijven plukken de vruchten van de groei van de wereldeconomie. Opvallend genoeg profiteren de arbeiders een stuk minder van de economische groei. De kloof was voor het laatst in het jaar 2006 zo groot.

IMF-directeur Christine Lagarde liet onlangs nog weten dat de groei van de wereldeconomie dit jaar verder zal afzwakken. Zij was in het bijzonder erg pessimistisch gestemd over de Europese economie. Met name Duitsland en Italië lopen volgens Lagarde gevaar op een economische meltdown.

Kloof tussen groei bedrijfswinsten en groei lonen angstaanjagend groot

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Amerikaanse bedrijven voorlopig weinig te klagen hebben. De bedrijfswinsten zitten nog steeds in de lift en de belastinghervorming van Donald Trump heeft weten te leiden tot een extra winststimulans. Toch profiteren de arbeiders hier slechts mondjesmaat van. De kloof tussen de groei van de lonen en de groei van de bedrijfswinsten was voor het laatst in 2006 zo groot. En niet veel later brak toen de financiële crisis uit.

Volgens economen zijn de huidige ontwikkelingen daarom ook niet gezond te noemen. Er stroomt relatief gezien maar weinig geld richting de arbeiders en dat kan de bestedingen afremmen. En juist die bestedingen zijn de motor van de Amerikaanse economie.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar