Het cijferseizoen is in alle hevigheid losgebarsten. Tijdens de afgelopen handelsdagen zijn diverse beursgenoteerde bedrijven naar buiten getreden met de resultaten over het laatste kwartaal van 2018. Opvallend genoeg worden de bedrijven die niet weten te voldoen aan de winstverwachtingen harder afgestraft dan normaal.

Volgens diverse economen bevinden we ons op dit moment in de laatste fase van de economische cyclus. Een dergelijke late fase kenmerkt zich door lage werkloosheid, hoge consumentenbestedingen, maar ook een langzaam afzwakkende economische groei. Op de financiƫle markten is deze late fase goed merkbaar, want de beweeglijkheid is de afgelopen maanden fors toegenomen.

Beter dan verwachte winstcijfers zijn harder nodig dan ooit

Ondanks alle onzekerheid in de wereld, wisten de wereldwijde aandelenmarkten tijdens de afgelopen drie weken goede zaken te doen. Toch wisten niet alle aandelen mee te liften op het terugkerende optimisme onder beleggers. Zo is op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat de bedrijven die naar buiten kwamen met tegenvallende winstcijfers, genadeloos werden afgestraft.

Wat dat betreft is het voor uw portefeuille dus te hopen dat de aandelen van de beursgenoteerde bedrijven die u bezit, wat betreft de winstcijfers, wel in positieve zin weten te verrassen. Anders zult u helaas weinig merken van het herleefde optimisme op de beursvloer.