De aandelenmarkten hangen op dit moment aan een rode draad. Met dank aan de bedrijven weet dit draad vooralsnog niet te knappen. Zij kopen immers op dit moment aan een recordtempo eigen aandelen in. En dat is ook wel nodig, want steeds meer beleggers nemen een zijlijnpositie in.
Uit recent gepubliceerde cijfers van marktonderzoeksbureau TrimTabs blijkt dat heel wat beursgenoteerde bedrijven tijdens het tweede kwartaal van 2018 ‘buybacks’ hebben aangekondigd. Dit betreft inkopen van eigen aandelen om op die manier de beurskoers te ondersteunen. Deze terugkoopacties kwamen tijdens het afgelopen kwartaal uit op een totale waarde van $ 433,6 miljard; bijna een verdubbeling van het vorige record van $ 242,1 miljard in het eerste kwartaal.
Onlangs kondigden Dow-componenten Nike en Walgreens Boots Alliance nog buybacks aan van respectievelijk $ 15 miljard en $ 10 miljard. In totaal hebben 31 bedrijven in juni een terugkoopactie van meer dan $ 1 miljard aangekondigd. Een verbazingwekkend aantal dat we slechts zelden gezien hebben.
Inkoop van eigen aandelen houdt de beurs op de been
Toch lijken deze buybacks geen ‘overbodige luxe’ te zijn. Beleggers dumpten immers alleen in juni al voor $ 23,7 miljard aan aandelenmarkten gerichte fondsen; ook een nieuw record. Voor het volledige kwartaal bracht de brutale juni de wereldwijde netto-kapitaaluitstroom naar $ 20,2 miljard; de slechtste prestatie sinds het derde kwartaal van 2016 (net voor de presidentsverkiezingen).
De vraag is alleen nog hoelang de beursgenoteerde ondernemingen in staat zijn om de markten te blijven ondersteunen. Het inkopen van eigen aandelen heeft namelijk een behoorlijke invloed op de beschikbare liquide middelen.