De zakenwereld in de Verenigde Staten huivert van het feit dat er importtarieven zijn en wellicht nog meer importtarieven zullen komen. De bedrijfsresultaten in de USA lijden eronder en dat kan hen zuur gaan opbreken op termijn. Consumenten zijn daarentegen niet geaffecteerd door de handelsoorlog, in juli werd er zelfs 0,6 procent meer uitgegeven.

Er is een verschil merkbaar tussen ‘corporate America’ en het consumentenleger. Terwijl de Amerikaanse bedrijven hun activiteiten achteruitgaan zien gaan door de handelsoorlog met China, lijken de consumenten zich hier niets van aan te trekken. Uit een rapport blijkt dat de uitgaven met 0,6 procent zijn gestegen in juli terwijl het inkomen ‘slechts’ met 0,1 procent is gestegen. Voor het tweede kwartaal in zijn totaliteit zijn de uitgaven gestegen met 4,7 procent.

Despite the concerns about the ongoing trade war between the U.S. and China and slower global economic growth, consumers remain in good shape, continuing to push the U.S. economy forward.

Consumentengedrag

Gus Faucher, hoofdeconoom bij PNC, merkt op dat de consumenten momenteel de Amerikaanse economie ondersteunen omdat hun spendeergedrag ongewijzigd is. En zolang consumenten aankopen blijven doen, kan de Amerikaanse economie gerust zijn zonder in elkaar te stuiken.

Maar de vraag is natuurlijk, hoe lang kan dit blijven duren? Hoe lang zullen consumenten vertrouwen blijven hebben en geld blijven uitgeven? Faucher verwacht dat, hoe langer de handelsoorlog duurt, hoe minder vertrouwen consumenten zullen hebben. De hoofdeconoom denkt dus dat ook consumenten uiteindelijk zullen zwichten en hun uitgaven gaan beperken op termijn.

Volgens een onderzoek van de Federal Reserve in St. Louis lijkt het sentiment te gaan keren. Hoewel consumenten blijven spenderen, lijkt het vertrouwen toch stilaan te gaan zakken. Toch lijkt een recessie nog ver verwijderd te zijn, aldus Goldman Sachs econoom Ronnie Walker.

The trade dispute with China may be escalating at a rapid pace but, despite the concerns of Fed officials, there is still little evidence that this is having a significant impact on the economy.

Bronnen: CNBC

Foto: Stocksnap – Pixabay