De Duitse economie ondervindt op dit moment grote hinder van de handelsoorlog. De Duitse economie is namelijk voor een groot deel afhankelijk van haar export. En die export is, als gevolg van de toegenomen handelsspanningen in de wereld, onder druk komen te staan. En het Duitse bedrijfsleven raakt daardoor steeds pessimistischer.
Uit de meest recent gepubliceerde macrocijfers blijkt dat het Duitse bedrijfsleven voor het laatst in het jaar 2009 zo pessimistisch gestemd was. We hebben op dit moment te maken met een notering van onder de 93.
Duitse economie ondervindt grote hinder van de handelsoorlog
De Duitse Informatie en Foschung (Ifo) Bedrijfsklimaat Index bepaalt het bedrijfsklimaat en voorwaarden in de Eurozone. De notering wordt afgeleid uit een enquête onder ongeveer 7.000 bedrijven. Volgens economen is dit een belangrijke index, want een pessimistische houding onder de Duitse bedrijven kan grote gevolgen hebben voor de Duitse economie. Indien het bedrijfsleven zich immers zorgen maakt over de toekomst, dan worden vaak investeringen uitgesteld. En dat weet uiteraard te leiden tot een lagere economische groei.
De kans is echter klein dat deze situatie in de nabije toekomst zal gaan veranderen. De handelsoorlog lijkt immers alleen maar verder te escaleren. En de Duitse economie kan hier grote hinder van gaan ondervinden. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, te zien dat de groei van de Duitse economie naar verwachting de komende maanden verder in verval zal raken. Over een halfjaar zou er zelfs sprake kunnen zijn van een krimp van 1,5%.
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)