Met het gevaar van een regelrechte handelsoorlog in het achterhoofd, trappen beleggers de laatste weken frontaal op de rem. Momenteel bevindt de aandelenmarkt zich op een belangrijk punt. Er is nog niet direct een dalende trend zichtbaar, maar de stijgende trend is duidelijk gestopt. Na de mini-crash van februari konden de Amerikaanse aandelenmarkten hun mojo niet meer terugvinden. De zomermaanden zijn dan ook nog eens naar goede traditie de zwakste beursmaanden van het jaar. Je portefeuille indekken, is op dit moment dan ook geen overbodige luxe.

Wanneer een deel van je geld in de aandelenmarkt steekt, is het belangrijk om een goede blik te werpen op je portefeuille, zegt Casey Research. Om je portefeuille ‘crash proof’ te maken, moet je volgende 5 richtlijnen volgen.

# 1. Verkoop dure aandelen

Dure aandelen zijn geliefd bij veel beleggers, vooral nabij de top van een stierenmarkt. Maar ze hebben ook de eigenschap dat ze veel verder dalen tijdens een grote sell-off.

# 2. Vermijd aandelen die een groeiende economie nodig hebben

Pas op met aandelen die een groeiende economie nodig hebben om geld te verdienen, zoals luchtvaartmaatschappijen, grote retailers, restaurants, … in feite elke bedrijf dat afhankelijk is van de consument.

# 3. Vermijd aandelen met veel schulden

Wanneer de economie verzwakt, krijgen bedrijven minder cash binnen en wordt het moeilijker om de schulden af te lossen. Je wil geen mede-eigenaar zijn van een bedrijf dat achter staat met de afbetaling van zijn lening.

# 4. Zorg voor meer cash dan je gewoon bent

We hebben het de laatste tijd al aangehaald in verschillende artikelen, maar met een stevige cashpositie heb je de mogelijkheid om de koop van je leven te doen wanneer het licht uitgaat op de financiële markten. Cashgeld brengt niets op maar het beschermt je ook tegen waardeverlies.

# 5. Fysiek goud

Goud is een van de belangrijkste veilige havens op de financiële markten in tijden van crisis. Goud is ook al eeuwen echt geld dat de koopkracht behoudt. Daarnaast heeft goud al iedere financiële crisis in de geschiedenis overleeft.

Bron: C.R.

Foto Credit: iStock