Beleggen in dividendaandelen is altijd wel een soort van veilige belegging omdat het meestal de bedoeling is om deze aandelen gewoon in bezit te houden, of ze nu stijgen of dalen, om te kunnen genieten van de dividenduitkering. Maar door het coronavirus lijkt deze strategie in het water te vallen vermits beleggers zelfs deze aandelen lijken te dumpen.

De vertraging van de wereldeconomie door COVID-19 heeft een zware impact op de financiële markten. Beleggers die veel risico inbouwen in hun strategie, hebben dit ongetwijfeld gemerkt aan het rendement van hun portefeuille. Investeerders die wat defensiever zijn en meer in dividendaandelen beleggen, worden evenmin gespaard door de malaise en dat is merkwaardig want vaak is het zo dat deze aandelen minder hevig reageren.

De reden waarom deze aandelen minder onderhevig zijn aan volatiliteit, is omdat beleggers jaarlijks een deel van de bedrijfswinst krijgen uitgekeerd door aandelen te bezitten. Het is dus van belang om deze aandelen in portefeuille te hebben en ze niet continue te verhandelen.

Minder aantrekkelijk

Maar omdat de economie plat op zijn buik ligt, zijn de bedrijfswinsten gedaald en denken sommige bedrijven er aan om het dividend te verlagen of zelfs te schrappen. Dit heeft als gevolg dat beleggers zulke aandelen minder aantrekkelijk vinden en er niets beter op vinden dat ze te verkopen. Dat heeft natuurlijk ook een positieve kant.

Companies with high sustainable cash flow, in traditional yielding sectors such as telecom, infrastructure & real estate investment trusts, are not expected to cut dividends, so when they do, it is a shock to investors.

Want hoe goedkoper deze aandelen worden, hoe meer dividend beleggers kunnen opstrijken als ze laag inkopen en dit allemaal is gepasseerd. Voorlopig zal de neerwaartse trend echter nog niet keren, het inkopen van goedkope aandelen is misschien nu nog niet aan de orde.

Bronnen: CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>