De coronacrash had aanvankelijk een negatieve uitwerking op beleggers. Door de dalende beurskoersen zagen steeds meer beleggers zich genoodzaakt om de financiële markten te verlaten. Tijdens het tweede deel van 2020 is dit beeld echter compleet omgeslagen. En met name dit jaar staan de mensen in de rij om een beleggingsportefeuille te openen.

Steeds meer mensen proberen hun geluk te beproeven op de financiële markten. Dat is ook niet verwonderlijk, want de spaarrente is nog steeds historisch laag. Daarnaast heeft een groot deel van de bevolking haar spaarsaldo tijdens het afgelopen jaar aanzienlijk zien toenemen. Dat geld weet nu massaal haar weg naar de aandelenmarkten te vinden.

Kapitaalinstroom bereikt het hoogste niveau ooit

Ondanks het feit dat dit beursjaar amper drie maanden oud is, worden diverse records al doorbroken. En in dit geval gaat het niet alleen om de nieuwe recordkoersen die op de beursvloer behaald worden. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Global Research, te zien dat tijdens de eerste 3 maanden van 2021 ruim 1.639 miljard dollar naar de wereldwijde aandelenmarkten wist te stromen. Nog nooit eerder wist er zoveel geld naar de aandelenmarkten te stromen. Het vorige record dateerde uit het jaar 2017, toen er op jaarbasis sprake was van een kapitaalinstroom van 295 miljard dollar.

We mogen dus gerust al naar 3 maanden zeggen dat er opnieuw sprake is van een historisch beursjaar. Vooralsnog maken de meeste beleggers zich weinig zorgen over de historisch hoge waarderingen op de aandelenmarkten. De beurs is in hun ogen nog de enige plek waar rendement gerealiseerd kan worden. En vooralsnog hebben ze het gelijk aan hun zijde.

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger