De Ever Given, het 400 meter lange containerschip dat vast steekt in het Egyptische Suezkanaal, doet de wereldeconomie niet veel goeds. Elke dag dat het schip vast blijft liggen, gaat er 9 miljard dollar ‘verloren’. Het effect na amper 4 dagen is nu al merkbaar aan de olieprijzen. Men vreest ook voor hogere prijzen van goederen en een stijgende inflatie.

Alsof de wereldeconomie nog niet genoeg te verteren heeft door COVID-19, ligt er nu ook al vier dagen lang een containerschip van 400 meter vast in het Suezkanaal. Dit kanaal is goed voor 12 procent van de trafiek van de wereldhandel en dus cruciaal om bevaarbaar te blijven.

Dat is echter al vier dagen niet het geval door het schip de Ever Given. De impact op de wereldeconomie is nu al merkbaar, de olieprijzen zijn de afgelopen dagen opnieuw gestegen omdat men verwacht dat het schip er nog wekenlang zal blijven liggen. De reddingsoperaties hebben tot nu toe nog niet veel opgebracht en men ziet voorlopig geen oplossing. Men verwacht ook dat verschillende goederen duurder zullen worden.

9 miljard dollar per dag

Paola Rodriguez-Masiu, vicevoorzitter van Rystad Energy, merkt op dat investeerders veel belang hechten aan dit probleem gezien de olieprijzen vrijdag met 4 procent zijn gestegen. Er liggen momenteel ook meer dan 200 containerschepen in de wachtrij, goed voor 9 miljard dollar per dag aan goederen oftewel 400 miljoen dollar per uur.

Traders, in a change of heart, decided that the Suez Canal blockade is actually becoming more significant for oil flows and supply deliveries than they previously concluded.

Sommige operatoren hebben al besloten hun schepen om te leiden. Men verwacht dat de Ever Given het Suezkanaal nog lang zal blijven blokkeren. Veel schepen worden nu omgeleid richting Kaap de Goede Hoop. Dat is een vertraging van meer dan een week en uiteraard een veel duurdere scheepsroute. Een euvel dat de wereldeconomie gerust kan missen op dit moment.

Bronnen: CNBC

Foto: Kees Torn – Flickr – CC BY-SA 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>