Een van de verkiezingsbeloftes van Trump was het verlagen van het belastingtarief voor Amerikaanse bedrijven. Op die manier zou er meer nettowinst overblijven en als gevolg daarvan zouden de Amerikaanse bedrijven meer bewegingsvrijheid krijgen om extra investeringen te doen. En uiteraard weten deze investeringen te zorgen voor een economische groei.

Er zijn verschillende uiteenlopende meningen over de ‘belastinghervorming’ van Trump. De kans is vrij groot dat een belastingverlaging voor bedrijven inderdaad gaat leiden tot een groeiende economie, maar anderzijds lopen de inkomsten van de Amerikaanse overheid wel fors terug. Wat op korte termijn zelfs kan leiden tot een groot begrotingstekort.

Gaat Trump zorgen voor een belastingverlaging?

De meeste beleggers zijn er op dit moment vrij zeker van dat die belastingverlaging er binnenkort zal gaan komen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van FRED, is te zien dat de Amerikaanse bedrijfswinsten na belasting op dit moment fors lager uitkomen dan de koers van de S&P 500 index laat zien. We mogen wel zeggen dat er sprake is van een gevaarlijke divergentie tussen beide componenten.

Als Trump het inderdaad voor elkaar krijgt om het Amerikaanse belastingstelsel te hervormen, dan zal dit uiteraard gaan zorgen voor hogere bedrijfswinsten na belasting (bij gelijkblijvende omstandigheden). Als Trump zijn belastingplan niet door het Congres krijgt, dan staan de aandelenkoersen op basis van de huidige bedrijfswinsten veel te hoog.