Voor het eerst in weken tijd wist de rente op de meeste staatsobligaties tijdens de afgelopen week te dalen. In de VS was er in ieder geval sprake van een dalende rente. En deze dalende rente heeft geleid tot een hernieuwde interesse in obligaties. Aandelen zijn hier echter wel het slachtoffer van.

Sinds maart 2020 zitten de rentestanden op de meeste staatsobligaties al in de lift. De echte stijging vond echter pas plaats vanaf september. Tijdens de afgelopen weken is de stijgende trend zelfs in een hogere versnelling beland. Steeds meer economen verwachten dat de steunmaatregelen van de overheden en centrale banken zullen leiden tot een stijgende inflatie. En die toekomstige stijgende inflatie zie je nu al terug in de rentestanden bij de obligaties.

Beleggers zetten in op een dalende rente

Door de stijgende rentes heeft de obligatiemarkt een aantal tegenvallende beursmaanden achter de rug liggen. Op het moment dat de rente immers stijgt, worden de bestaande obligaties minder waard. Officieel gezien is de Amerikaanse obligatiemarkt zelfs in een Bear Market terecht gekomen, omdat er sprake was van een koersdaling van meer dan 20%.

 

Tijdens de afgelopen week is de interesse in obligaties echter weer toegenomen. Een deel van de beleggers verwacht dat er een einde is gekomen aan de stijgende rentebeweging. En mochten de rentestanden inderdaad weer gaan dalen, dan zal dit uiteraard leiden tot een koersstijging binnen de obligatiemarkt. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van EPFR Global, is te zien dat Amerikaanse beleggers tijdens de afgelopen week geld hebben geïnvesteerd in de obligatiemarkt. Deze kapitaalinstroom ging echter wel ten koste van de aandelenfondsen.

Eenvoudig gebruik maken van de krachtigste CRYPTO-beleggingstools

CopyCoin helpt beleggers eenvoudiger te beleggen in crypto currencies. De tools helpen u zowel passief als actief te handelen. Ook als u een beginnend crypto currency belegger bent, kunt u met CopyCoin uit de voeten.

Ontdek CopyCoin (Het is GRATIS)