A-trader-looks-at-falling-007

Afgelopen augustus werden we geconfronteerd met een zeer diepe daling. Een maand verder lijken we echter weinig opgeschoten te zijn. De Europese beurzen bewegen op dit moment opnieuw rond de laagste koersen van augustus en ook de Amerikaanse beurzen hebben het maar al te lastig om goed te blijven liggen. Het is daarom ook niet vreemd dat veel investeerders zich op dit moment de nodige zorgen maken. De S&P 500 index staat op dit moment op een jaarverlies van 7 procent en dat is toch een hele andere uitslag dan de meeste Wall Street analisten aan het begin van dit jaar voorspelden.

Fed-beslissing

Niet alleen de beurzen presteren dit jaar ondermaats, de grondstoffensector doet dit ook. De goud-, olie- en koperprijs staan in vergelijking met het begin van dit jaar in het rood. Op de grafiek hierboven kunnen we zien wat er dit jaar allemaal gebeurd is. En zoals we kunnen zien weten alleen de Russische, Italiaanse en Franse beurs dit jaar goede zaken te doen. Gezien de toenemende sterkte van de beren is het echter nog maar de vraag of deze beurzen hun hoofd wel boven water weten te houden.

China en de Fed zorgen voor een verdere daling

Het is erg interessant om te bekijken hoe de beurzen hebben gepresteerd na het rentebesluit van de Fed van afgelopen week. We kunnen zien dat alle beurzen die opgenomen zijn in dit onderzoek van Deutsche Bank een negatief resultaat laten zien na het rentebesluit. De commodities hebben echter contrair gereageerd op de beurzen en zijn iets in waarde gestegen in vergelijking met een week geleden. De Fed en China zijn de componenten die op dit moment de grootste druk uitvoeren op de indexen. Mocht er meer slecht nieuws uit China komen, dan kunnen de beleggers wellicht opnieuw geconfronteerd worden met het nodige verkoopgeweld. Het blijft dus een spannende tijd.

>> Maak geen onnodige fouten meer op de beurs <<