Gisteren wist de S&P 500 index opnieuw tot boven de grens van 3.000 punten te stijgen. En daarmee houdt de optimistische sfeer op de beursvloer stand. Tenminste, dat zou je denken. Toch ziet het onderliggende plaatje er een stuk minder rooskleurig uit. Steeds meer beleggers nemen namelijk afstand van de aandelenmarkten.

Tijdens de afgelopen week trokken Amerikaanse beleggers het grootste netto bedrag aan activa uit beleggingsfondsen in meer dan 5 jaar tijd. Dit bleek gisteren uit cijfers die vrijgegeven werden door het Investment Company Institute. Tijdens de afgelopen week was er sprake van een netto-uitstroom van $ 25,1 miljard. En dat is de hoogste stand sinds de week van 5 februari 2014, toen Amerikaanse beleggers voor een bedrag van $ 25,2 miljard uit de markt trokken.

Beleggers grijpen de beursrally aan om aandelen te dumpen

Overigens is er ook binnen de Europese grenzen sprake van een massale uitstroom. Zo blijkt uit cijfers van EPFR Global dat op dit moment Europese beleggingsfondsen massaal gedumpt worden. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Financial Times, is te zien dat Europese aandelen sinds de Brexit (2016) niet meer zo hard gedumpt werden.

Uit deze cijfers blijkt dus dat het overgrote deel van de beleggers niet bepaald onder de indruk is van de huidige beursrally. De huidige recordkoersen lijken juist aangegrepen te worden om aandelen te dumpen. En dat lijkt geen gezond teken te zijn.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar