De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft grote consequenties voor het Europese continent. Sinds de Tweede Wereldoorlog heerste er vrede binnen de Europese landsgrenzen, maar die vrede is inmiddels verleden tijd. Steeds meer beleggers besluiten daarom om afstand te nemen van Europese aandelen. En dat heeft tijdens de afgelopen week geleid tot een historische kapitaaluitstroom.

We leven in bijzondere tijden. De acties van Poetin hebben geleid tot een nieuwe oorlog en volgens diverse kenners kan dit conflict zelfs uitmonden in een nieuwe wereldoorlog. Uiteraard is het nog niet zo ver, maar de voortekens zijn niet bepaald bemoedigend te noemen. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne is ook goed voelbaar op de financiële markten. Met name tijdens de afgelopen handelsweek was er sprake van een aanzienlijke beursdaling. De Europese beurzen vielen daarbij in negatieve zin op.

Oorlog heeft grote gevolgen voor Europese aandelen

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bank of America Global Investment Strategy, is te zien dat beleggers tijdens de afgelopen week massaal Europese aandelen hebben gedumpt. Terwijl er in februari nog sprake was van de grootste kapitaalinstroom sinds het jaar 2017, was er tijdens de afgelopen week sprake van de grootste kapitaaluitstroom sinds het jaar 2011. Er stroomde vanaf de Europese beursvloer voor een bedrag van ruim 7 miljard dollar aan kapitaal weg.

Beleggers rekenen er op dat de oorlog dat op het Europese continent woedt, grote gevolgen gaat hebben voor Europese bedrijven. Dat is ook de reden dat de Amerikaanse beurzen op dit moment beduidend beter blijven liggen dan de Europese beurzen. Overigens kan dit ook kansen bieden, indien uiteindelijk blijkt dat de oorlog zich niet verder zal gaan verspreiden. Beleggers lijken daar echter hun twijfels over te hebben.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar