Grondstoffenprijzen zijn de afgelopen weken flink onderuit gegaan. Aanhoudende zorgen over economische vertraging in China maken beleggers ongerust. Deze zorgen werden aangewakkerd door macrocijfers uit China waaruit bleek dat de industriële activiteit bleef dalen in juli. De forse correctie op de grondstoffenmarkt heeft ook gezorgd voor een stevige uitstroom bij grondstof-ETF’s. Beleggers dumpen massaal ETF’s die de koersbewegingen volgen van verschillende grondstoffenproducenten. Sommige van deze trackers bereiken nieuwe dieptepunten, veroorzaakt door de snelle daling van grondstoffenprijzen.
Drie redenen voor daling
Er zijn volgens Goldman Sachs drie redenen voor de neergang van commodities. Zo hebben capaciteitsuitbreidingen van de mijnbouwers geresulteerd in een aanbodoverschot. Tevens leiden zwakkere vooruitzichten dan verwacht voor de mondiale economie tot sterk dalende grondstoffenprijzen. Bovendien heeft de sterke Amerikaanse dollar een negatieve invloed op grondstoffenprijzen. De Bloomberg-grondstoffenindex, waarin 22 grondstoffen zijn opgenomen, zakte vrijdag al naar het laagste niveau van de afgelopen dertien jaar en daalde maandag verder, nadat de aandelenbeurs in Shanghai met ruim 8 procent in elkaar klapte.
Vlucht uit mijnbedrijven
En nu vluchten beleggers ook weg uit diverse grondstoffenproducenten-trackers. “Het is een domino effect”, stelde Eric Mustin, vice president ETF trading van Wallach Beth Capital.
Terwijl goud vrijdag een nieuw dieptepunt sinds vijf jaar noteerde, bereikte de Market Vectors Gold Miners ETF zijn laagste niveau sinds de oprichting in 2006. Investeerders hebben sinds het begin van deze maand $30,69 miljoen uit het fonds weggehaald, volgens ETF.com. De koersen van de top-drie holdings – Goldcorp, Inc., Newmont Mining Corp., en Barrick Gold Corp. – zijn meer dan 10 procent gedaald. De vlucht uit grondstoffen-trackers is voor Lukas Daalder, hoofd multi-asset beleggingen bij Robeco, geen verrassing: “De algemene trend van de afgelopen vijf jaar is dat mensen er minder voor voelen om belegd te zijn in grondstoffen. Bovendien is het rendement over de lange termijn helemaal niet zo interessant”.