De beleggers die hadden gehoopt op een ‘rustig jaareinde’, zijn van een koude kermis thuisgekomen. Tijdens de afgelopen handelsweek werden de aandelenmarkten opnieuw geconfronteerd met stevige verliezen. De feestvreugde in verband met Thanksgiving en Black Friday konden niet voorkomen dat de beer aan het langste eind wist te trekken.

Al wekenlang vallen de technologieaandelen in negatieve zin op. Zo moesten de zwaargewichten Amazon, Apple en Google flink terrein inleveren. Tijdens de afgelopen jaren hebben we al vaker gezien dat met name de technologieaandelen het moesten vergelden toen het beurssentiment tegen zat.

Technologieaandelen verliezen hun glans

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat de Nasdaq Composite Index haast het hele jaar beter wist te presteren dan de S&P 500 index. Van de zomer was er zelfs sprake van een ‘outperformance’ van ruim 7%. Toch is deze relatieve winst nu als sneeuw voor de zon verdwenen.

Deze grafiek maakt pijnlijk duidelijk dat op de beursvloer, en in het bijzonder binnen de technologiesector, het tij snel kan keren. De winnaars van vandaag zijn binnen die sector vaak de verliezers van morgen. En beleggers dienen daar rekening mee te houden tijdens het nemen van hun beleggingsbeslissingen.