De volatiliteit op de financiële markten bloedt dood. Zo heeft de toonaangevende VIX-index tijdens de afgelopen drie maanden veel waarde moeten inleveren als gevolg van de stijgende beurskoersen. Het optimisme onder de beleggers zorgt er voor dat de doemscenario’s naar de achtergrond verschoven worden. En het merendeel van de beleggers lijkt niet langer geïnteresseerd te zijn in bescherming tegen onverwachte bewegingen.

Er heerst op dit moment een optimistische stemming op Wall Street. En dat is ook niet verwonderlijk, want Wall Street kende haar beste eerste kwartaal sinds het jaar 2009. En de timing van dit historische moment is wel bijzonder te noemen, want aan het einde van 2018 heerste er nog een extreem pessimistische stemming. En juist toen wist de volatiliteitsindex (VIX) goede zaken te doen.

Beleggers rekenen op een verder dalende VIX-index

De tijd van dalende beurskoersen lijkt inmiddels alweer ver achter onze rug te liggen. Tenminste, dat zou je denken als je vandaag de dag naar de VIX-index kijkt. In een recordtempo hebben beleggers afstand genomen van deze volatiliteitsindex. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nordea Markets and Macrobond, te zien dat de huidige shortpositie nog nooit zo groot was. Met andere woorden is er nog nooit zoveel kapitaal ingezet op een dalende VIX-index dan op dit moment het geval is.

Toch kunnen de huidige ontwikkelingen juist zorgwekkend zijn voor Wall Street, in plaats van voor de volatiliteitsindex. Tijdens afgelopen september, toen Wall Street wist te stijgen naar nieuwe records, werd er namelijk ook extreem veel kapitaal ingezet op een dalende VIX-index. En niet veel later werd Wall Street geconfronteerd met de eerste serieuze daling sinds het jaar 2011. Wat dat betreft valt te zeggen dat teveel optimisme nooit goed is.

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger