Het effect van de oplopende inflatie is duidelijk terug te zien op de rentemarkt. Zo wist de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie tijdens de afgelopen week te stijgen naar het hoogste niveau in meer dan drie maanden tijd. Als gevolg daarvan staat de obligatiemarkt onder druk en beleggers zijn het vertrouwen in deze markt inmiddels kwijtgeraakt.

Uit data van Refinitiv Lipper blijkt dat beleggers tijdens de afgelopen week voor 2,54 miljard dollar uit obligatiefondsen hebben getrokken. In dit geval gaat het om de zogenoemde ‘US High Grade Funds’. Dit betrof de grootste kapitaalopname sinds april 2020. Beleggers verwachten dat de rentestanden nog verder zullen gaan oplopen en dat heeft uiteraard een negatieve invloed op de obligatiemarkt.

Obligatiemarkt staat onder druk als gevolg van de oplopende rentes

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat tijdens de voorgaande weken juist sprake was van een kapitaalinstroom richting de obligatiefondsen. Inmiddels is dat plaatje echter compleet omgeslagen en analisten houden rekening met verdere kapitaalopnamen. De inflatie lijkt door centrale banken compleet onderschat te zijn en mogelijk moeten zij hun monetaire beleid sneller dan verwacht aanpassen om de inflatie te temperen.

Voor de obligatiemarkt kunnen er magere jaren gaan aanbreken. Tijdens de afgelopen jaren wist de obligatiemarkt, als gevolg van de dalende rentestanden, bijzonder goede zaken te doen. Het tijdperk van historische lage rentstanden lijkt echter binnenkort verleden tijd te zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>