In het jaar 2020 is de groep particuliere beleggers aanzienlijk toegenomen. Steeds meer mensen proberen hun geluk op de aandelenmarkten te beproeven. Opmerkelijk genoeg geven de startende beleggers met name de voorkeur aan aandelen die stevig ‘geshort’ worden. En dat is duidelijk terug te zien bij de prestaties van deze aandelen.

Op de aandelenmarkten wordt er door analisten vaak gekeken naar aandelen die stevig ‘geshort’ worden. Daar is sprake van op het moment dat een groot deel van de investeerders inzet op een dalende koersbeweging. Het probleem is alleen dat deze beleggers flink bloeden op het moment dat de koers toch in waarde weet te stijgen. Het gevolg is vaak dat zij noodgedwongen de aandelen tegen een hogere prijs moeten terugkopen. En dat weet vaak te leiden tot de zogenoemde ‘short squeeze’, waarbij het aandeel in korte tijd flink in waarde weet te stijgen.

Beleggers hopen op de beroemde short squeeze

Het perfecte voorbeeld is het aandeel GameStop. Dit aandeel wist tijdens de afgelopen weken honderden procenten in waarde te stijgen als gevolg van zo’n short squeeze. GameStop is echter niet het enige aandeel dat tijdens de afgelopen maanden goede beurszaken wist te doen.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Compustat en Deutsche Bank, is te zien dat er al sinds maart 2020 sprake is van een aanzienlijke ‘outperformance’ bij de top 10% meest geshorte aandelen op Wall Street. Voor het laatst was een dergelijke ‘outperformance’ zichtbaar tijdens de late jaren ’90. Hopelijk loopt het deze keer beter voor de beurzen af.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar