De coronacrisis zorgt er voor dat veel bedrijven geconfronteerd worden met sterk dalende bedrijfswinsten. Het is niet voor niets de stevigste recessie sinds de jaren ’30. Voorlopig lijken beleggers zich echter weinig zorgen te maken over de dalende bedrijfswinsten. De vraag is of ze daar wel verstandig aan doen.

De meeste economieën kruipen langzaam maar zeker uit het diepe economische dal. De coronacrisis ligt voor de meeste landen nog niet achter de rug. Het Internationale Monetaire Fonds liet recent zelfs weten dat het economisch herstel aan momentum verliest. Ook tijdens de komende maanden zullen de meeste landen gebukt gaan onder de coronacrisis.

Beleggers moeten het effect van de coronacrisis niet onderschatten

Ook op bedrijven heeft de coronacrisis grote invloed. Zo zagen de meeste bedrijven tijdens de afgelopen maanden hun winsten kelderen. Ook de Amerikaanse bedrijven wisten deze dans niet te ontspringen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, is te zien dat er een grote divergentie is ontstaan tussen de beurskoersen enerzijds (S&P 500 ) en de bedrijfswinsten na belastingen anderzijds. Nog nooit eerder is er sprake geweest van een dergelijk ‘gat’ tussen beide componenten.

Steeds meer economen leggen het verband met het jaar 2000. Tijdens de late jaren ’90 wisten de beurskoersen sterk op te lopen, terwijl de bedrijfswinsten achterbleven. Dat wist destijds te leiden tot een forse beurscrash. Vandaag de dag is de situatie nog zorgwekkender te noemen. In tegenstelling tot de late jaren ’90 is er immers nu sprake van dalende bedrijfswinsten, terwijl de beurskoersen exponentieel in waarde weten te stijgen. Een nog gevaarlijkere combinatie dus.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)