President-elect Joe Biden is bezig met het samenstellen van zijn regering. Gisteren liet hij weten een voorkeur te hebben voor de voormalige Fed-voorzitter Janet Yellen als minister van Financiën. Yellen heeft ontzettend veel ervaring en staat gekend als een pragmatische en sterke persoonlijkheid die al veel problemen heeft aangepakt toen ze de touwtjes in handen had bij de Federal Reserve. De aandelenmarkten lijken akkoord te gaan met deze keuze.

Het positieve vaccinnieuws en de vooruitzichten op een normaler leven zijn sterke katalysatoren voor aandelen om hoger te gaan. Maar we zijn weer een katalysator rijker. President-elect Joe Biden is namelijk begonnen met de samenstelling van zijn regering. Hoe liet maandag weten een grote voorkeur te hebben om de voormalige voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen aan te stellen als de nieuwe minister van Financiën.

De aandelenmarkten horen dit graag vermits Yellen bijzonder goed werk heeft geleverd tijdens haar periode als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Volgens Barry Knapp, directeur bij Ironside Macroeconomics, toont dit aan dat Biden van plan is om bekwame personen aan te stellen los van hun politiek profiel. Het wordt dus geen ‘linkse’ regering, aldus Knapp.

To me it shows Biden is taking stuff pretty seriously and definitely not pandering to the left. She’s a very serious economic thinker, and they have some very serious problems to deal with.

Financiële sector

Vooral bankaandelen lijken te profiteren van Yellen als minister van Financiën. Dat komt omdat ze een grote voorstander is van fiscale stimulus. Chris Rupkey, hoofdeconoom bij MUFG Union Bank, verwacht dat Yellen als minister van Financiën goede dingen kan doen voor de Amerikaans economie maar waarschuwt ook dat het niet hetzelfde is als de Fed leiden.

The Federal Reserve is kind of an isolated position in a fortress down in Washington. You can spend a lot of time in your office but the Treasury Secretary is a very public position and political skills and savvy are needed, so it will be an interesting change.

Daarenboven is Yellen een uitstekende keuze om de huidige economische moeilijkheden in de Verenigde Staten aan te pakken, aldus Rupkey. Beleggers zijn in ieder geval tevreden mocht Yellen effectief de nieuwe minister van Financiën worden. De beurzen noteren weer fors hoger.

Bronnen: CNBC

Foto: Fiscal Monitor – Flickr – CC BY-NC-ND 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>