Tijdens de afgelopen jaren zijn beleggers flink verwend. De meeste aandelenmarkten wisten immers tijdens de afgelopen jaren mooie rendementen te boeken. De vette beleggingsjaren maken binnenkort mogelijk plaats voor enkele magere beleggingsjaren.

Uit onderzoek van Real Investment Advice blijkt dat er magere beleggingsjaren kunnen gaan aanbreken. Het gemiddelde Amerikaanse huishouden is namelijk extreem optimistisch gestemd over de aandelenmarkten en dat betekent vaak juist slecht nieuws voor de financiële markten.

Magere beursjaren kunnen gaan aanbreken

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, is te zien dat het gemiddelde Amerikaanse huishouden tijdens het afgelopen jaar bijna 90% geïnvesteerd had in aandelen (ten opzichte van de totale cash- en obligatiepositie). Voor het laatst werd in het jaar 2000 een dergelijke hoge optimistische stand bereikt.

Volgens de mannen van Real Investment Advice betekent het optimisme onder het gemiddelde Amerikaanse huishouden echter alles behalve goed nieuws voor de aandelenmarkten. Normaliter loopt deze indicator enkele jaren voor op de werkelijke rendementen. En op de grafiek is te zien dat beleggers daarom de komende jaren rekening moeten houden met veel lagere rendementen dan dat ze tijdens de afgelopen jaren hebben meegemaakt. En dat zal voor veel beleggers even wennen zijn.