Centrale banken wereldwijd voeren weer een soepel monetair beleid. Ze verlagen bijvoorbeeld rentestanden. Deze zijn in veel delen van de wereld, zoals Europa en Japen, al in negatief gebied terechtgekomen. Maar ook in de Verenigde Staten zal de rente dalen, tenminste naar nul.

Dat gelooft Kyle Bass, hedgefondsmanager bij Hayman Capital Management. Op het moment is de Verenigde Staten nog de place to be, als je rente wil op je staatsobligatie. Maar binnenkort niet meer. Want Bass gelooft dat politici het overheidstekort zullen blijven negeren en de Europese en Chinese economie afkoelt. Dat zal ertoe leiden volgens Bass dat de Amerikaanse Fed de rente wel moet verlagen.

‘Het is bizar’

Momenteel is er een enorme berg met negatieve schuld. Het grootste deel op staatsobligaties van Europese landen en Japan. Daarop zei Bass:

Het is bizar. De Japanners blijven doorgaan. De Chinezen printen geld alsof het een nationaal tijdverdrijf is. Europa gaat QE herstarten.

QE staat voor Quantitative Easing, het opkopen van obligaties door centrale banken om zo het financiële systeem te stimuleren.

De Verenigde Staten is nu geëindigd met monetaire verkrapping, het tegenovergestelde van QE. Ook heeft de Fed dit jaar de rente al verlaagd en de markt is er zeker van dat in september de rente nog een keer wordt verlaagd, waarna later dit jaar nog een keer.

Ongelijkheid in de wereld neemt toe door QE

Volgens Bass is het effect van QE dat de ongelijkheid in de wereld toeneemt. Hij noemt het een onbedoeld gevolg:

Het onbedoelde gevolg van het printen van geld door centrale banken is dat het de rijken rijker maakt, het laat de middenklasse staan waar ze al waren en het maakt de armen armer.

Bron: CNBC

Foto: iStock

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!