De meeste beleggers weten dat er op de beursvloer op dit moment sprake is van extreem hoge waarderingen. Om te kunnen bepalen of er sprake is van een ‘overwaardering’ wordt er veelal gekeken naar de koers-winstverhouding. Als je iets wilt zeggen over de houdbaarheid van deze beursrally dan zou je de winstontwikkelingen nauwlettend in de gaten moeten houden. Op het moment dat de winstgroei immers ten einde komt, zal de stier het lastig gaan krijgen.

Tijdens het jaar 2021 wisten de wereldwijde aandelenmarkten stevig in waarde te stijgen. Zo was er op Wall Street bijvoorbeeld sprake van een koersstijging van meer dan 25%. Ook de meeste andere Westerse beurzen wisten een soortgelijke prestatie neer te zetten. Wat echter maar weinig beleggers weten is dat de gemiddelde Amerikaanse winst per aandeel met meer dan 36% wist toe te nemen.

Winstgroei is het belangrijkste component van deze beursrally

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat er tijdens de afgelopen maanden sprake was van een forse toename bij de gemiddelde winst per aandeel (S&P 500 index). Eigenlijk is de winstgroei gedurende het jaar 2021 geen enkele keer in de problemen gekomen. Daarnaast ligt de coronacrisis voor de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven alweer ver achter de rug .

Gezien de huidige winst per aandeel is er nog steeds sprake van een koers-winstverhouding van meer dan 20, maar aan het begin van het jaar 2021 bedroeg die koers-winstverhouding nog 22,5. Wat dat betreft is het fundamentele plaatje tijdens het afgelopen jaar aanzienlijk verbeterd. De vraag is alleen of de huidige waarderingen alsnog te verantwoorden zijn.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar