De Europese Centrale Bank heeft gisteren gemeld dat ze de rentes onveranderd laten ondanks de stijgende inflatie binnen de regio. Voorzitter Christine Lagarde verwacht dat de inflatie dit jaar van zelf zal afkoelen doorheen het jaar en dat het voornamelijk hoge energie- en voedselprijzen zijn die de inflatie doen stijgen. Ze verwacht dus dat het een tijdelijke fenomeen is.

De ECB heeft gisteren laten weten dat ze niet van plan zijn om de rentes te verhogen op korte termijn. Voorzitter Lagarde zei echter wel dat er een mogelijkheid is dat het toch zal gebeuren dit jaar, uiteraard afhankelijk van de situatie omtrent de inflatie. Marktkenners vinden het bizar vermits de inflatie bijzonder hoog is en niet meteen lijkt af te koelen.

In januari ging de inflatie met 5,1 procent omhoog, een lichte stijging ten opzichte van de maand december. De Europese Centrale Bank heeft vertrouwen dat de inflatie in de loop van dit jaar zal afkoelen zonder acties te moeten ondernemen. De kerninflatie is zelfs aan het dalen, het zijn voornamelijk de hoge energie- en voedselprijzen die de inflatie nu zo de hoogte in duwen.

Inflation is likely to remain elevated for longer than previously expected, but to decline in the course of this year. The recent price increases are mostly driven by higher energy and food costs.

Renteverhogingen

Toch zijn de beleidsmakers van de Europese Centrale Bank ‘bezorgd’ over het feit dat de inflatie blijft stijgen. Ze verwachten echter dat de inflatie uiteindelijk zal afkoelen naar 3,2 procent dit jaar, wat hoger is dan hun inflatiedoel van 2 procent maar wel lager dan de huidige inflatie. Voor 2023 en 2024 verwacht de ECB een inflatie van 1,8 procent, terug normaal dus.

Dat neemt niet weg dat marktkenners en analisten toch voorspellen dat de centrale bank de rentes zal gaan verhogen dit jaar. Voorzitter Lagarde heeft geprobeerd om deze kwestie te ontwijken tijdens haar toespraak, maar er zou toch een kans bestaan dat de rentes verhoogd zullen worden vanaf juni. Daarenboven verwacht men dat de ECB in maart zal aankondigen hun opkoopprogramma vanaf juni volledig stop te zetten.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: Martin Lamberts/ECB – FlickrCC BY-NC-ND 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>