Op dit moment zijn er maar weinig beleggers te vinden die denken dat de beurzen binnen afzienbare tijd in een Bear Market belanden. Dit is ook niet verwonderlijk te noemen, want het beurssentiment is op dit moment erg goed. Tevens maken de meeste analisten zich weinig zorgen over de beurstoekomst. Toch laat het verleden zien dat beleggers altijd hun portefeuille moeten beschermen tegen een onverwachte berenmarkt.

De beleggers die al wat langer meelopen die weten dat het erg moeilijk is om de richting van de aandelenmarkten te voorspellen. Denk bijvoorbeeld aan de coronacrash van het jaar 2020. Haast geen enkele analist had een dergelijke beurscrash zien aankomen. Berenmarkten worden vaak getriggerd door onverwachte gebeurtenissen die grote invloed hebben op de financiële markten. Op de beursvloer wordt er in dit geval ook wel gesproken over een ‘zwarte zwaan’.

Bear Markets kunnen lang standhouden

Wat het verleden wel duidelijk maakt is dat een Bear Market over het algemeen grote invloed heeft op de beurzen. Zo zijn op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, alle berenmarkten sinds het jaar 1900 bij de S&P 500 index in beeld gebracht. Op basis van deze grafiek kan geconcludeerd worden dat het over het algemeen jarenlang duurt alvorens de beurs zich weet te herstellen van een berenmarkt. Zo wist bijvoorbeeld de S&P 500 index pas in het jaar 2014 boven het koersniveau van het jaar 2000 uit te komen. Tijdens de Bear Markets daarvoor duurde het koersherstel zelfs nog langer.

Deze grafiek maakt duidelijk dat beleggers zich te allen tijde moeten voorbereiden op een onverwachte Bear Market. Op het moment dat er immers een nieuwe berenmarkt van start gaat, kan het jarenlang duren voordat het oude niveau weer bereikt wordt. En het is juist de kunst om die periode goed te kunnen overbruggen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)