Tijdens de afgelopen handelsweken zijn beleggers geconfronteerd met dalende beurskoersen. Sinds het hoogtepunt gemeten noteert Wall Street ruim 5% lager. En ondanks het feit dat correcties bijna elk jaar voorkomen, zijn beleggers toch geschrokken van deze daling.
De reden dat de aandelenmarkten op dit moment onder druk staan, heeft alles te maken met de opgelopen handelsspanningen tussen de VS en China. Het is duidelijk geworden dat Trump en Xi Jinping geen vrienden van elkaar zijn en inmiddels zijn de nare gevolgen van de handelsoorlog bijna overal in de wereld voelbaar
Beurscorrecties zijn heel normaal
Gezien de handelsoorlog is het dus niet vreemd dat sommige beleggers afstand nemen van de aandelenmarkten. Maar, aan de andere kant is er ook een grote groep beleggers dat afstand neemt omdat de beurskoersen in verval zijn geraakt.
Uit onderzoek van RITHOLTZ blijkt echter dat correcties heel normaal zijn. Sinds de top gemeten is de S&P 500 index met 6% gedaald. Over de afgelopen 70 jaar gemeten werd de S&P 500 index in 65 keer van de gevallen geconfronteerd met een correctie van minimaal 5%. De enige jaren zonder een correctie van minimaal 5%, waren de jaren 1954, 1958, 1964, 1995 en 2017.
Wat dat betreft valt dus te zeggen dat beurscorrecties heel normaal zijn en niet direct onheil hoeven te betekenen.