De maand oktober is aangebroken. En daarmee is het startsein gegeven voor het winstseizoen. De komende weken zal het grootste gedeelte van de beursgenoteerde bedrijven haar kwartaalcijfers onthullen. Gezien de huidige beurskoersen zijn de verwachtingen hooggespannen. De kans is echter klein dat de beursgenoteerde bedrijven aan de verwachtingen kunnen voldoen.

Tijdens de afgelopen weken werden de beurzen geconfronteerd met de nodige volatiliteit. We mogen in dit geval wel spreken van een ‘voorzichtige’ beurscorrectie. De echte overtuiging en wilskracht ontbraken daarbij. En als gevolg daarvan bewegen de meeste beurzen op dit moment nog steeds rond hun recordhoogtes.

De komende winstseizoenen kunnen gaan tegenvallen

Beleggers hopen dat de aankomende winstcijfers een positieve bijdrage kunnen leveren aan de beurskoersen. De kans daarop lijkt echter klein te zijn. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Cornerstone Macro, te zien dat er een duidelijk verband bestaat tussen het wereldwijde PMI-cijfer en het aantal S&P 500 bedrijven dat met haar kwartaalcijfers weet te verrassen. De eerstgenoemde indicator (Global PMI) loopt daarbij normaliter twee kwartalen vooruit op de laatstgenoemde indicator.

Volgens het wereldwijde PMI-cijfer moeten beleggers de komende tijd rekening houden met tegenvallende winstcijfers. Volgens deze grafiek zullen steeds minder bedrijven de komende tijd de winstverwachtingen kunnen verslaan. En we weten allemaal wel wat het effect hiervan op de beurskoersen kan zijn.

Het goedkoopste aandeel op de beurs

Spotgoedkoop aandeel in een seculaire groeisector waar recessies geen of amper vat op hebben.

Koers-winstverhouding van 7 en een korting op de boekwaarde van 20%: bekijk deze hoogvlieger onder de radar