Jamie Dimon, CEO van JP Morgan Chase, waarschuwt beleggers en investeerders dat ze op hun hoede moeten zijn voor de Federal Reserve. In zijn jaarlijkse brief naar de aandeelhouders zegt hij dat er te weinig rekening wordt gehouden met de Amerikaanse centrale bank. Die zou sneller dan verwacht het beleid kunnen verstrakken naarmate het inflatiecijfer stijgt.

Elk jaar opnieuw wordt er uitgekeken naar de brief van Jamie Dimon. Beleggers en investeerders hechten veel belang aan zijn visie en blik op de financiële markten. Zijn jaarlijkse brief wordt massaal gelezen en wekt bijna evenveel interesse op als die van Berkshire Hathaway CEO Warren Buffet.

Volgens de CEO van JP Morgan Chase wordt het effect van het beleid van de de Amerikaanse centrale bank op de markten onderschat. En dat geldt niet alleen voor de Federal Reserve. Ook het beleid van andere centrale banken kunnen een grote invloed gaan hebben op de financiële markten.

Jamie Dimon heeft het dan voornamelijk over een plotse verandering in de snelheid van uitvoering van het beleid. Als de inflatie en de lonen sneller stijgen dan wordt verwacht, dan is de kans groot dat centrale banken meer drastische acties moeten gaan ondernemen. Het gevaar is dat ze dan reageren op de ontwikkelingen op de markten in plaats van de markten in goede banen te leiden.

Op deze manier krijg je eigenlijk centrale banken die achter de feiten aanlopen en dus moeilijk zullen kunnen bijsturen als er iets misloopt. Het is dus van cruciaal belang dat de beleidsmakers hun tijd nemen alvorens ze drastische beslissingen nemen. Zeker nu de markten wat minder stabiel zijn.

Volatiliteit

In zijn jaarlijkse brief spreekt Dimon ook over de verhoogde volatiliteit van de afgelopen maanden. Het geduld van beleggers en investeerders wordt na lange tijd opnieuw getest. Je voelt dat er angst aanwezig is op de financiële markten wat uiteindelijk kan leiden tot nog meer volatiliteit.

Jamie Dimon is niet zeker of we terug in een recessie zullen belanden, mocht de volatiliteit verergeren. Het zal ongetwijfeld een negatief effect hebben waardoor de economische groei kan gaan vertragen. Centrale banken doen er dus goed aan om berekende stappen te nemen. In plaats van te reageren op de ontwikkelingen op de markten en de ‘controle’ te verliezen.

Bronnen: CNBC

Foto: DonkeyHotey – Flickr – CC BY-SA 2.0