De laatste handelsweken van het jaar zijn aangebroken. Normaal gesproken is dit een zeer ‘Bullishe’ beursperiode. Met name de maand december is vaak een goede maand voor de beurzen. Vandaar dat er ook vaak gesproken wordt over een ‘eindejaarsrally’. Mogelijk moeten we op korte termijn nog rekening houden met een toenemende beweeglijkheid.

Tijdens de afgelopen weken is de beweeglijkheid op de financiële markten in verval geraakt. En dat is ook niet verwonderlijk, want de handelsgesprekken tussen de VS en China wisten te leiden tot optimisme onder beleggers. Daarnaast wisten ook de centrale banken met hun soepele monetaire beleid hun steentje aan het herziende optimisme bij te dragen.

Toenemende beweeglijkheid kan resulteren in dalende beurskoersen

Toch moeten we op de korte termijn rekening houden met een toenemende beweeglijkheid. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Lyons Share, te zien dat de volatiliteitsindex (VIX) op dit moment bij de steunlijn terecht is gekomen, die al ruim 2 jaar intact is. Mocht deze steunlijn nu opnieuw in leven blijven, dan zou dat resulteren in een toenemende beweeglijkheid.

Beleggers die al wat langer meelopen, zullen weten dat een toenemende beweeglijkheid vaak gepaard gaat met onrust op de financiële markten. En in dat geval hebben we het over dalende beurskoersen. Op de korte termijn lijkt het dus verstandig te zijn om nog een slag om de arm te houden.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS