Tijdens de afgelopen jaren wisten de wereldwijde aandelenmarkten goede zaken te doen. Ook in het jaar 2020 werd er een vervolg gegeven aan de langdurige beursrally. Vanuit dat opzicht is het niet verwonderlijk dat er sprake is van een optimistische sfeer op de beursvloer. Toch moeten beleggers uitkijken dat ze niet te optimistisch gestemd raken.
Al jarenlang worden beleggers getrakteerd op mooie rendementen. Ook tijdens het afgelopen beursjaar wisten de meeste indices alsnog in het groen het jaar af te sluiten. En dat hadden maar weinig analisten in maart zien aankomen.
De jaren 2021 en 2022 kunnen tegenvallend verlopen
Volgens de meeste economische ramingen ziet de toekomst er rooskleurig uit. De wereldeconomie zal zich tijdens de komende jaren sterk gaan herstellen van de coronacrisis. Toch hoeft dat niet direct te leiden tot stijgende beurskoersen. We weten immers dat de beurzen normaliter juist vooruitlopen op de reële economie. Met andere woorden zit het goede nieuws al verwerkt in de huidige beurskoersen.
Tevens is er nog een reden op te noemen waarom beleggers niet direct hoeven te rekenen op hoge rendementen. Zo is op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van LPL Research, te zien dat een Amerikaanse machtswisseling normaliter leidt tot twee tegenvallende beursjaren. Gemiddeld gezien weet de S&P 500 index tijdens de twee eerste jaren van een nieuwe president te stijgen met respectievelijk 4,8% en 2,4%. Pas in het derde en vierde jaar weten de beurzen te ‘outperformen’.
Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws
Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>