Steeds meer kenners trekken aan de bel als het gaat om de afbouwplannen van de Fed. De Amerikaanse centrale bank heeft sinds de uitbraak van de financiële crisis de economie en de markten proberen te redden door middel van het opkopen van onder andere staats- en bedrijfsobligaties, maar binnenkort zal er gestart worden met het lozen van de opgekochte stukken. En beleggers onderschatten op dit moment het effect daarvan.

Kerry Craig, strateeg bij JPMorgan, liet recent nog in een interview met Bloomberg weten dat hij rekent op de start van het afbouwen van de gigantische Fed-balans in oktober dit jaar. Gezien de enorme grootte van deze balans, zal de Fed voorzichtig en rustig te werk moeten gaan.

Fed zal snel beginnen met het afbouwen van de balans

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de balans van de Fed op dit moment bijna 4,5 biljoen dollar bedraagt. Sinds de uitbraak van de financiële crisis is de waarde van de Fed-balans meer dan verdubbeld.

Volgens zakenbanken als JPMorgan en Morgan Stanley zit het grootste gevaar op dit moment in de onwetendheid over de effecten van het opkoopprogramma. In de geschiedenis hebben we immers nog nooit te maken gehad met een dergelijk opkoopprogramma en daarom durft ook niemand met zekerheid te zeggen wat de nare gevolgen hiervan zullen zijn. Wel weten we dat Janet Yellen binnenkort wil gaan starten met het afbouwen van de balans. En op dat moment kan er heel wat verkoopdruk gaan ontstaan.

We zijn dus gewaarschuwd!

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)