Steeds vaker wordt er gesproken over de huidige rentestanden die door de centrale banken worden gehanteerd. Nog nooit eerder waren de rentestanden zo laag en hiermee proberen de centrale bankiers de economie te stimuleren. Toch denken beleggers dat de Fed al in 2022 de rente zal gaan verhogen.

De Amerikaanse centrale bank zag zich vorig jaar genoodzaakt om de rentestand drastisch te verlagen. Daarnaast werd er ook nog een ruimhartig opkoopbeleid gelanceerd waarbij staats- en bedrijfsobligaties werden opgekocht. Op de beursvloer staan deze stimuleringsmaatregelen ook wel bekend als ‘QE’.

Fed zal het rente-instrument moeten inzetten om de inflatiedruk te verminderen

Toch denken beleggers dat Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, volgend jaar de rentestand zal gaan verhogen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat beleggers de kans op een renteverhoging in 2022 inmiddels schatten op bijna 90%. En dat is een grote verandering ten opzichte van enkele maanden geleden, want aan het begin van dit jaar werd die kans nog geschat op minder dan 20%.

Tijdens de eerste drie maanden van het jaar is er veel veranderd. Zo zijn de inflatieverwachtingen stevig opgelopen en dat is ook duidelijk terug te zien bij de rentes op de staatsobligaties. Economen rekenen later dit jaar op een krachtig economisch herstel en dit herstel kan gepaard gaan met grote prijsstijgingen. En beleggers verwachten dat de Fed dan wel in actie zal moeten komen om de inflatiedruk te verminderen. En in dat geval lijkt een renteverhoging het meest effectief te zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>