Jamie Dimon is zeer optimistisch over de Amerikaanse economie in de komende paar jaar. In zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders zei de jarenlange voorzitter en CEO van JPMorgan Chase dat hij een sterke groei ziet voor ’s werelds grootste economie.

De positieve vooruitzichten zijn grotendeels te danken aan de sterke reactie van de Amerikaanse regering op de Covid-19 pandemie. Dimon, die JPMorgan door de financiële crisis van 2008 loodste, wees erop dat de omvang van de overheidsuitgaven tijdens de pandemie aanzienlijk groter is dan de respons op andere crises.

Volgens Dimon bestaat er geen twijfel over dat de Amerikaanse economie zal boomen onder invloed van enorme overheidsuitgaven, meer quantitative easing, een succesvol vaccin en euforie rond het einde van de pandemie.

Uitdagingen

Hoewel Dimon zeer optimistisch is over de nabije toekomst van de Amerikaanse economie, benadrukt hij wel dat de Verenigde Staten op andere vlakken voor enorme uitdagingen staan. Het land is echter al eerder op de proef gesteld door bijvoorbeeld de Grote Depressie en maatschappelijke omwentelingen in de jaren zestig en zeventig en zijn hier steeds sterker uitgekomen.

Volgens Dimon zien de rivalen van de Verenigde Staten op dit moment een verscheurde natie die verlamd is door politiek, alsook door raciale en inkomensongelijkheid. Hiernaast zien ze een land dat niet in staat is het overheidsbeleid op coherente wijze te coördineren om nationale doelstellingen te verwezenlijken.

Om de geloofwaardigheid op te krikken en opnieuw de almachtige Verenigde Staten te worden is het volgens Dimon noodzakelijk dat het land de verschillen en het eigenbelang overstijgt en terug handelt voor het grotere goed.

Bron: CNBC

Foto: iStock