De afgelopen tijd is er veel gezegd en geschreven over het monetaire beleid van de centrale banken. Volgens diverse economen is de huidige inflatie voor een groot gedeelte te danken aan het ruimhartige opkoopbeleid van de centrale banken. Om de inflatie te kunnen temperen zal het rente-instrument ingezet moeten worden. En de verwachting is dat de Amerikaanse rente voor het einde van volgend jaar in ieder geval één keer verhoogd gaat worden.

Uit het meest recente rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank valt op te maken dat de Fed zich voorzichtig aan zorgen begint te maken over de aanhoudende inflatie. Zo liet Jerome Powell onlangs nog weten dat de inflatie op dit moment hoger is dan waar de centrale bank aanvankelijk op gerekend had. Tevens is de inflatie al gedurende enige tijd behoorlijk hoog en de verwachting is niet dat daar binnenkort verandering in gaat komen.

Gaat de Fed volgend jaar de rentestand verhogen?

Volgens beleggers gaat de Amerikaanse centrale bank voor het einde van 2022 in ieder geval één keer de rentestand verhogen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is deze verwachting in beeld gebracht. Nog nooit eerder dit jaar waren beleggers zo overtuigd van een Amerikaanse renteverhoging.

Voor de financiële markten kan er een uitdagende tijd gaan aanbreken. Zo laat het verleden zien dat de aandelenmarkten het bijvoorbeeld vaak lastig hebben in tijden van stijgende rentes. En dat tijdperk lijkt binnenkort te gaan aanbreken.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>