De aandelenmarkten maakten zich de afgelopen weken zorgen over de problemen bij de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande. De People’s Bank of China sust de gemoederen echter. Het land benadrukt dat Evergrande een geïsoleerd probleem is en dat de meeste vastgoedbedrijven in China solide zijn.

Vastgoedgigant Evergrande heeft $300 miljard aan schulden en miste op 11 oktober opnieuw een rentebetaling van obligaties die in dollar waren genoteerd. De projectontwikkelaar staat in omzet op de tweede plaats in China. Hierdoor maken sommigen zich zorgen over een kettingreactie die vergelijkbaar is met een “Lehman-moment” zoals in 2008.

Volgens Zou Lan, directeur Financial Markets bij de PBOC, benadrukte echter dat de risico’s van Evergrande beheersbaar zijn. Hij maakt zich dus niet al te veel zorgen dat een default een domino-effect zal veroorzaken op de financiële markten.

Zou stelt:

Over het algemeen is de Chinese vastgoedsector gezond.

Consumenten beschermen

De vastgoedsector en aanverwante sectoren zijn volgens schattingen van Moody’s goed voor ongeveer een kwart van het bruto binnenlands product van China. Vertragingen in deze sector zouden daarom een grote impact kunnen hebben op de volledige economie van het land.

Zou verklaarde ook dat de autoriteiten individuele consumenten zouden beschermen bij de aankoop van een huis. Hiernaast zou de overheid ook financiële steun verlenen voor de hervatting van de bouw. Veel nieuwe appartementen worden immers voordat het appartement klaar is reeds verkocht aan de consument. Dit betekent dat veel kopers door de financiële problemen van Evergrande en de onvoltooide projecten hun spaargeld kwijt zijn of een nieuwe hypotheek moeten nemen.

Bron: CNBC
Foto: iStock

Reacties