Het grootste gedeelte van de beleggers is nog steeds overtuigd dat de financiële markten nog wel een tijdje te maken zullen gaan krijgen met haast geen beweeglijkheid. Dat blijkt immers uit data afkomstig van CFTC. Nog nooit eerder stonden er namelijk zoveel short-posities open op de VIX-index.

Na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, in november 2016, is er een stijgende beweging van kracht gegaan op de aandelenmarkten. In het bijzonder heeft Wall Street de afgelopen maanden sterk geprofiteerd van de feestvreugde. De keerzijde van de sterk opgaande trend, is het feit dat de beweeglijkheid steeds verder afneemt. Ook tijdens de eerste maand van het jaar wisten de aandelenmarkten weer goede zaken te doen. Hierdoor geloven nog meer beleggers in een verder afnemende beweeglijkheid.

Meeste beleggers geloven in afnemende beweeglijkheid

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is de tekst van de vorige alinea in beeld gebracht. Nog nooit eerder stonden er zoveel short-posities open op de VIX-index. Met andere woorden rekent het grootste gedeelte van de beleggers op een verder afnemende volatiliteit.

Toch is deze trend wel opmerkelijk te noemen. Gezien de lage beweeglijkheid van de afgelopen maanden zou je al snel geneigd zijn om te zeggen dat het neerwaartse potentieel behoorlijk beperkt is. Maar, de meeste beleggers denken daar volledig anders over.