De petro, de controversiële cryptomunt van Venezuela zal te koop zijn vanaf 20 februari door middel van een voorverkoop. Dat kondigde Venezolaans president Nicolas Maduro deze week aan tijdens een persmededeling. De waarde van de munt zal gestut worden door een grote voorraad olievaten, gaat het over 100 miljoen tokens met een totaalwaarde van 6 miljard dollar.

Het initiatief wordt in het leven geroepen door de Venezolaanse president omdat het een mogelijke redding kan zijn voor het land. Als de petro een succes wordt, dan kan de schuldenberg aangepakt worden in de hoop het land terug op het rechte pad te krijgen.

Maduro en zijn kornuiten proberen op deze manier geld in te zamelen om o.a. de negatieve gevolgen van de Amerikaanse economische sancties te omzeilen. Dit zullen ze doen aan de hand van de verkoop van 100 miljoen munten met als ‘onderpand’ een behoorlijk grote voorraad aan olievaten.

Om het plan met de petro zeker niets in de weg te staan, kondigde toezichthouder Carlos Vargas deze week ook aan dat het minen van cryptomunten nu volledig legaal is in Venezuela. Voorheen werd het minen van cryptomunten nog bestraft met zware boetes en celstraffen.

Controverse

Een bijzonder controversiële aanpak dat met argusogen worden opgevolgd door de internationale financiële gemeenschap. Cryptomunten zijn ongetwijfeld een gevoelig onderwerp bij banken en overheden, met deze zet stoot president Maduro veel instanties en instellingen tegen de borst.

Critici, zoals onder andere de oppositie in het Venezolaanse parlement, noemen het gebruik van een eigen cryptomunt frauduleus en gevaarlijk. De oppositie is hier niet over te spreken en vindt dat de huidige regering duurzame oplossingen moet zoeken in plaats van deze ‘cash-and-grab’.

Bronnen: Cointelegraph, CNBC

Foto: Wikimedia