Beleggers vluchten massaal uit Turkije. De onrust in het land zorgt voor een record-uitverkoop van aandelen een obligaties. Dit jaar hebben buitenlandse investeerders al een bedrag van 7.6 miljard dollar teruggehaald. In november leken beleggers weer vertrouwen te krijgen in de economie van Turkije, na de eclatante verkiezingsoverwinning van president Recep Tayyip Erdogan. Maar de oorlog in buurland Syrië en de keiharde botsing met Rusland hebben de onrust weer volledig doen terugkeren. Niet alleen de aandelen- en obligatiemarkten staan onder grote druk. Ook de val van de Turkse lira zal voorlopig niet stoppen. Dat is de verwachting van zowel Capital Economics als SEB AB. Ze noemen hiervoor twee redenen: zo heeft Turkije het grootste begrotingstekort als percentage van het BBP van alle G-20 landen. Het land kampt dus met flinke schulden. Daarnaast verwachten analisten dat de grote overwinning van Erdogan zal resulteren in druk op de Turkse centrale bank om de rente te verlagen.
Eerste reactie te optimistisch
“De markten reageerden in eerste instantie blij op de overwinning van Erdogan, maar ik denk dat de reactie te optimistisch was,” zo stelt William Jackson, econoom bij Capital Economics in London. “De hoge schulden maken Turkije kwetsbaar voor verschuivingen in het marktsentiment, op het moment dat de VS start met renteverhogingen. Een hogere dollar zal negatieve invloed hebben op de lira en de Turkse staatsobligaties.”
Jackson verwacht dat de Turkse munt met 11 procent zal dalen naar 3,25 voor het einde van 2016. De mediaan ligt volgens een peiling van Bloomberg op 3,08. Per Hammarlund, groeilanden-strateeg bij SEB in Stockholm, voorspelt dat de lira met 3,7 procent zal dalen naar 3,00 voor het einde van dit jaar. “Buitenlandse investeerders zijn er niet van overtuigd dat de Turkse centrale bank een onafhankelijk beleid kan uitvoeren,” zo stelt Hammerlund. “De dominate positie van Erdogan brengt op dat gebied forse risico’s met zich mee.”