Bij de Amerikaanse beurzen kwam er onlangs een einde aan de Bear Market. Tenminste, daar was sprake van bij de S&P 500 en de Nasdaq 100 index. Beide beurzen wisten immers te stijgen naar nieuwe recordkoersen. Als het aan de beleggers ligt, blijft de beursrally ook de komende maanden intact. Beleggers waren immers nog nooit zo optimistisch gestemd over de toekomst van de beurzen.

Gisteren liet Fed-voorzitter Jerome Powell weten dat de Amerikaanse centrale bank gedurende lange tijd de rentestand laag zal houden. Ook als de inflatie boven de grens van 2% weet te komen. De Fed staat het toe dat de inflatie verder oploopt boven de 2%, indien dit de economische groei bevordert. Op die manier hoopt Powell dat de Amerikaanse werkloosheid weer zal afnemen.

Dit optimisme hoeft geen gevaar te zijn voor de beursrally

Beleggers reageerden aanvankelijk positief op de woorden van Jerome Powell. Toch sloten de Amerikaanse en Europese beurzen uiteindelijk de handelsdag in het rood af. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van SentimenTrader, is te zien dat beleggers nog steeds extreem optimistisch gestemd zijn. Nog nooit eerder wist het 100-daagsgemiddelde bij de Sentiment Index zo’n hoog niveau te bereiken.

Overigens hoeft dit optimisme niet direct slecht nieuws te betekenen voor de beurzen. Zo dateert het vorige record uit het jaar 2009. Destijds wisten de beurzen de stijgende trend intact te houden. Op korte termijn kunnen de beurzen echter wel een stapje terug gaan zetten. Een beurscorrectie lijkt overigens, gezien de rally van de afgelopen maanden, niet meer dan gezond te zijn.

3 ongeziene koopjes onder 5 dollar

Deze bedrijven hebben alles in huis om de toekomstige toppers van de beurs te worden.

Download hier jouw gratis gids: 3 ongeziene koopjes onder 5 dollar